dgj123 Parques Pop-Up B&B Rotterdam Kralingen, Rotterdam, NL , 2016

Leegstandsbeheer in Familiewoonhuis

Fotograf: Daniel Jauslin

Fotograf: Jeroen Musch

Fotograf: Jeroen Musch

Fotograf: Jeroen Musch

Fotograf: Jeroen Musch

Fotograf: Jeroen Musch

Fotograf: DGJ

Fotograf: DGJ

Fotograf: DGJ

Fotograf: DGJ

Fotograf: DGJ

 

Een stadshuis gebouwd in 1917 in de monumentale buurt Kralingen is geheel gerenoveerd en geïsoleerd voor een jong gezin. Terwijl de kamerindeling grotendeels het originele plan volgt, zijn belangrijke elementen herontworpen vanuit een moderne aanpak. Keuken en badkamer zijn gerenoveerd met goed doordachte inzetstukken in ruime kamers, in plaats van een hele ruimte te veranderen van zijn vorige uiterlijk.

Het centrale dakraam is vanwege veiligheidsredenen geheel vervangen door een transparante, moderne vloer op een stalen constructie. Het motief van de ondersteunende structuur is zelfverzekerd 21e eeuws, maar in harmonie met de gematigde art-deco stijl van het gebouw.

Als eerste huis in deze straat is het gebouw volledig geïsoleerd. Speciaal dun isolerend glas is in de bestaande ramen geplaatst. Vanwege de beschermde en waardevolle bakstenen gevel was alleen binnenshuis isolatie mogelijk. Dit is opgelost met een isolatiesysteem gebaseerd op cellulosevezel dat damp doorlaat met een vochtregulerende kleipleister. De verwarming is verbeterd met een gedecentraliseerd, vraaggestuurd WTW-systeem, dat CO2-uitstoot door warmteverlies vermindert terwijl het de bouwstructuur behoudt.

In de kelder is het architectuurkantoor met een centrale ping-pong vergadertafel ontworpen door onze Rotterdamse vrienden Studio Hartzema. Deze werkende vader en zijn klanten delen deze ruimte met hun kinderen. Het alpenpanorama heeft een nieuwe plek gevonden als landschap trompe l’oeil en kantoorarchief. Na een lange reis van Pigniu dgj044 via Atelier Frankfurt dgj078 is het aangekomen in de Nederlandse lage landen, ver onder zeeniveau, waar het is aangepast door Sloom & Slordig bouwers Schiedam.

Het huis staat te koop bij funda.nl per uiterlijk december 2014

looptijd project 10/2008 - 12/2016
functieWonen, Commercieel. Kantoor
adres Mecklenburglaan 14, Rotterdam
vloer oppervlak 450 m²
gebouwvolume 1,600 m³
bouwkosten 550,000 EUR
bouwheer Parques
opdrachtDirectopdracht
medewerkers: Daniel Jauslin, Wiebke van de Veen, Wybren Gaastra, Federico Curiel (2009-2011) Daniel Jauslin, Sanderijn Amsberg (2014)
partners: Mascha Leummens (Parques Hospitality Management), Fank Koot (BKT Advies), Sanderijn Amsberg (Real Estate Consulting)
projectstatus: opgelevert